Choď na obsah Choď na menu
 


 

Slovenský VHT zraz turistov

Tatranská Lomnica

 

 

 

24-27.6 2021.

Pomaly sa blíži koniec roka a máme tu niekoľko restov, čo sa týka informovania našich členov o uskutočnených oddielových akciách. Jeden je aj VHT zraz v Tatranskej Lomnici.

Ako každý rok v poslednej dobe sa nájde partia nadšencov a zúčastní sa na tomto podujatí.Tento rok počet účastníkov  trochu znížil cyklozraz v Nižnej na Orave, ktorý bol tiež v tomto termíne. Napriek tomu päť členov z oddielu VHT plus Prievidza strávilo štyri dni v krásnom prostredí Vysokých Tatier. Neskôr sa z cyklozrazu zastavil aj Peťo Bachleda.

Po úvodnom  otvorení zrazu výkonný výbor informoval účastníkov o situácií s ubytovaním. Z dôvodu zmeny majiteľa hotela Morava nevedia ešte, či budúci zraz sa uskutoční  v T. Lomnici. Tiež informoval o nevyhnutnosti výmeny členov výboru z dôvodu vysokého veku doterajších členov. Občania hláste sa. No a potom nasledovala voľná debata medzi známymi, priateľmi, a plánovali sa túry na ďalšie dni. Aj u nás padali rôzne typy ako vždy, no nakoniec nás oslovil návrh Petra Čekanovského z Košíc. Výstup na Divú vežu. Bolo rozhodnuté.

Každý, kto pozná počasie na prelome júna a júla isto vie, že je to lotéria a hlavne Tatrách. A nebolo tomu ináč ani teraz. My sme si teda z toho vzali tú lepšiu časť, ale niektorí pekne zmokli.

 

Ráno sme sa skoršou električkou presunuli do Starého Smokovca, odtiaľ cez  Zbojnícku chatu  do Prielomu. Počasie zatiaľ bolo dobré. Zo sedla sme zostúpili kúsok do Bielovodskej doliny 

A potom sme zatočili doprava. Stáli sme pod Divou vežou 2328 m. Tú sme obchádzali vľavo,

A z malého sedielka sme postupovali na vrchol.

 

A tu už úradovala matka príroda. VSD sa blížila parádna búrka. Rozhodovali sme čo ďalej. Nakoniec nás trochu posypalo hrubšou krupicou za vytrvalého hrmenia a lejaku nad Zbojníckou chatou. To nás rozdelilo pred vrcholom na dve časti. Časť vyšla na vrchol istiac sa lanom a druhá počkala v spomínanom sedielku. Potom sme zostúpili nižšie na Bielovodskú stranu, kde bol celkom iný svet. Dokonca sa aj slnko ukázalo. Na Zbojníckej chate sa sušili turisti, ktorých zastihla búrka vonku. Aj napriek tomu, že všetci nevyšli bola to pekná nová túra.

 

V sobotu ráno ešte o šiestej ráno doznievali búrky, ktoré mali v noci svoju moc. Na vychádzkovú  túru sme ešte za neistého počasia výrážali až pred desiatou. Peťo Radosa si stihol kúpiť aj nové vibramy, ktoré hneď aj odskúšal. Šli sme z Lomnice cez Studenovodské vodopády a Bílikovú chatu na Hrebienok a cez Starý Smokovec do Lomnice. Po predvečernej sieste sme sa zúčastnili záverečného papučového bálu bez tombolovej výhry.

V nedeľu sa rozhodlo vzľadom na nestále počasie ísť do Rojkova na miestný výver.

Účastníci: Priehoda, Chlpek, Oršula, Bojdová, Radosa, Mikula, Bachleda.


 

                                                 S podravom Horám zdar napísal Jozef P.

 

p1590542.jpg