Choď na obsah Choď na menu
 


img_20191023_104438.jpg

 

Prechod Satan  – Patria

hrebeňom bášt

 

23. 10. 2019

Tak na Satana si rád spomínam preto že to bol môj, a asi aj Tomášov prvý vht kopec po absolvovaní vht-kurzov. Vždy má lákalo si prejsť aj nejaký ten vysokotatranský hrebeň, tak prečo nie spojiť Satana s Patriou čiže prejsť na začiatok aj časť Hrebeňa Bášt.

Túto vht túru sme s Tomášom navrhli Jurajovi po úspešnom výstupe na Bradavicu 2476m. Nakoľko babie leto stále pretrváva, v našich skalnatých vysokých tatrách je jedným z najlepších období roka, kedy už i tak dramatická scenéria nadobúda úplne novú farebnú paletu a úžasné výhľady. Juraja sme nemuseli dlho lámať a dohoda bola na svete. Asi dva dni pred termínom odchodu do tatier mi písal Juraj, že sa mu ozvalo staré zranenie, a nechce riskovať zhoršenie zdravotného stavu, tak sa ospravedlnil, že s nami nepôjde ale aby sme niekoho ohlásili z klubu VHT+, že niekto sa určite pridá. Tak Tomáš ohlásil Peťa a Mirku a nová zostava bola na svete.

V deň odchodu do tatier ranný scenár je vždy skoro rovnaký. Budíček uprostred noci, a odchod z Prievidze o 4:30h. Na rannú kávu sme sa samozrejme tiež zastavili, ale až za Ružomberkom pri vjazde na diaľnicu. Potom sme frčali ďalej a zaparkovali sme až na Štrbskom plese o 6:45h.

Pri aute sme sa ustrojili, občerstvili sme sa, trošku sme pofrflali na stavbu novej vyhliadkovej veže, pod ktorou sme mali zaparkované auto. Vyrazili sme do Mlynickej doliny, ponad vodopád Skok a ešte kúsok ďalej, kde je na veľkom kameni nastriekaný žlté koliesko čo pre nás znamená, že tam je už odbočka po neznačenom chodníku na Satana.

Chodník bol celkom vybehaný a znateľný, bolo hneď vidieť , že Satan je celkom frekventovaný kopec. Po trávnato-skalnom teréne sme prišli k skalnej rampe po ktorej sme prekonali niekoľko žliabkov. Traverz sme ukončili v markantnom žľabe, ktorým sa ide priamo hore. Chodníčkom hore žľabom sme samozrejme sledovali kamenných mužíčkov, ktorý nás doviedli až do sedla južného vrcholu Satana, kde je aj umiestnená vrcholová kniha, a nebol by to Tomáš keby si neodbehol aj na severný vrchol Satana, ktorý bol vzdialený neďaleko a zdolateľný nenáročným terénom.

Na vrchole Satana už bolo celkom dosť turistov. My sme sa tam najedli, trocha vydýchli a samozrejme pofotili. Prejsť celým hrebeňom Bášt trvá približne 12h. Preto sa hrebeň často delí na 2 časti: Hlinská veža – Satan a Satan – Patria. Vzhľadom k tomu, že už je jeseň a dni sú už kratšie, vybrali sme si kratšiu a jednoduchšiu variantu Satan – Patria.

Zo Satana sme sa vrátili do sedla pod južným vrcholom Satana, tam sme sa naviazali na lano v poradí Tomáš, Peťo, Mirka a moja maličkosť. Úvod hrebeňa sme začali traverzovať po strane mengusovskej doliny. Keď sme prišli do sedielka pod Prednú Baštu, tam sme skonštatovali, že naviazanie v lanovom družstve nás dosť spomaľuje a terén nie je až taký náročný, tak sme sa odviazali, a Peťo schoval lano do ruksaku.

Ďalej sme postupovali samostatne a opatrne. Postupne sme po hrebeni, už ale po strane Mlynickej doliny, prešli cez Prednú Baštu, Malú Baštu až do Sedla nad Skokom, ktorým sme prešli až na vrchol Patrie. Z nej sme sa vrátili späť do Sedla nad Skokom. V sedle bol velikánsky skalný mužíček, od ktorého viedol chodník cez výrazný žľab. Tým chodníkom sme prišli až k vodopádu Skok, kde sme sa napojili na turistický chodník, ktorým sme sa vrátili na Štrbské pleso k autu.

Bola to krásna celodenná vht túra, ktorú môžem odporučiť všetkým vysokohorským turistom a určite skrátenú verziu, Satan – Patria. A keď vám počasie dopraje výhľady ako sme mali my, tak je to zážitok na celý život. Vzhľadom k tomu že pekné počasie (babie leto) malo pretrvávať bez zmeny aj naďalej, tak popri tejto túre sme kuli železo za tepla a črtala sa nám nová akcia, ale to už je zase iný príbeh

 

 

Horám Zdar

Jozef     

 

img_20191023_090955.jpg