Choď na obsah Choď na menu
 


 

Zimné Roháče

 

9. - 11. 2. 2018

Boli sme ubytovaný na chatke HS, kúsok nad Žiarskou chatou v počte desať kusov.

Vybavila to Alica, ktorá tam má známosti, boli sme moc spokojný s ubytkom.

V piatok potme sme si vyšľapali pri čelovkách hore dolinou, osádka prvého auta už nás očakávala, za nami ešte bojovala Dominika.

 

V sobotu sme vyrazili o deviatej smerom k žiarskemu sedlu. Pred chatou sme sa poustrájali a účastníci zimného kurzu vytvorili lanové družstvo vedené Ľubkom.

Ukazoval im počas postupu ako udržovať rozostupy, ako zaľahnúť cepín a iné potrebné veci spojené s pohybom na ľadovci. Predbiehalo nás dosť skialpinistov a poniektorí sa aj uškŕňali, ale rýchlo pochopili čo sa deje.

Sneh moc nedržal pod nohami, tak postup bol náročný. Slniečko sa neukázalo, viditeľnosť mizerná a tak nie div, že po dosiahnutí sedla sa nikomu moc hore na Plačlivô nechcelo, teda okrem Alice, Peťa a Peťa.

Dole sme zostúpili už bez lana a mazali rovno na žiarsku chatu na výbornú fazuľovicu, i kapustovú, Dominika si dala krémovú cesnačku, tiež výbornú. Pivo samozrejme nesmelo chýbať.

Na chate sme potom hrali mariáš, večer sa kecalo i zapíjalo.

 

img_20180210_114433.jpg

 

V nedeľu malo byť už pekne, ráno sa to ale netrhalo, až o pol deviatej sa to zrazu roztrhlo. Na kontrolnú otázku - kto chce ísť na Plačlivô sa zdvihlo päť rúk, tak som zavelil odchod o trištvrte na deväť.

Stihli sme to štyria, chýbala len Alica, Peťo ju čakal my sme pomaly vyrazili.

Podklad už bol spevnený, v noci to premrzlo a išlo sa celkom fajn. Peťo s Alicou nás dobehli ešte v stúpaní do sedla. Otvárali sa nám výhľady na Baranec, hrebeň Smrek i na Tri kopy a Baníkov.

V Žiarskom sedle sa nám to ale zatiahlo, bolo to sýte stúpanie, museli sme si dať mačky, lebo miestami to bo čistý ľad.

Z vrcholu nebolo vidieť nič aj keď sa slnko chvíľami snažilo prebiť príkrovom hmly a presvecovalo ju, zato studený vietor si to užíval ostošesť.

Dole sme zišli rýchlo a v pohode. Na chate sme sa pobalili a skočili na Žiarskú chatu na obed. Okolo druhej sme zišli k autu, Alica a spol ostali odovzdať chatu.

Moc pekný vydarený víkend, aj sme pošportovali aj sa poškolili aj sa kolektív sa potužil.

 

img_20180211_111646.jpg