Choď na obsah Choď na menu
 


 

Splavovaie Hrona

 

7. - 8. 7. 2018

Priblížil sa termín splavu v kalendári, záujem oň bol prejavený a tak som obvolal požičovne lodí. Uspel som v Rio Granus v Novom Tekove a podla toho sme aj zvolili trasu. Prvý deň sme mali v pláne z Kalnej nad Hronom do Jura na Hrone a druhý deň z Jura do Hronoviec.

Pôvodne nás bolo osem, ale dohlásili sa Mirkininé známe, tak nás bolo nakoniec trinásť.

Z našich sme šli Kinderko so sestrou, Mirka, Vilko s Alenkou, Emil s Helgou. Z dohlasovaných sa vyklula Tibikeho dcéra Janka s Michalom i Aďom a Zuzka so Zdenkom.

Lode nám doviezli k lodenici pod Kalnou nad hronom, boli tam štyri plastové Samby, dva nafukovacie Yukony a pre mňa kajak.

Moc dobre sa tam nenastupovalo, za nami sa objavila ďalšia partia, asi tri lode.

Vody bolo dosť, celkom to tieklo, počko bolo pod mrakom, ale potupne sa nám vyjasnilo a veru večer sme boli aj opálený. Na trase nás čakala jedna hať a tri na obchvate v Turej.

Prvú hať sme zvládli, priehradu v Turej sme prenášali. Na ďalšej hati sa zvrhla Zuzka so Zdenkom, spriečili loď a naslene sa vykúpali. Boli tam ešte dve hate,ale to sme už zvládli.

Postupne si vyskúšali kajak aj Kinderko, Vilko a Emil. V Jure sme zaparkovali v campe Vodník, postavili sa stany a skočili sme na pizu a pivo, bol som po nočnej a celkom som dozrel, zalahol som skoro.

Ráno vstávame okolo pol ôsmej, raňajky, hygiena kafe a balenie. Na vodu sa dostávame okolo deviatej, čaká nás dlhší úsek až do Hronoviec. Pri Šarovciach prenášame, nástup k vode ide strmími schodmi, ništ moc, ale zvládli sme to.

Naz Želiezovcami sa dostávame k druhej priehrade so splavom pre lode. Telefonujeme obsluhe a tá nam pustila vodu. Skladá sa to z troch betonových žlabov s kartáčovim dnom a dvoch medzibazénov.

Zvládli to všetci bez vážnejších problemov, ja som tam kameroval mobilom prejazd.

Nasledovala dlhšia nudná pasáž, sledovali sme brodiacich sa rybárov, podliezali silóny nahodených udíc, poniektorí sa kúpali. Nad Hronovcami sme ešte zvládli peknú hať zo sypaného kameňa a hladali miesto kde sme mali odovzdať lode. Trošku sme tam kufrovali, ale nakoniec sa to zvládlo.

Naložili sme lode a zobrali nám šoférov pre autá do Jura. My sme sa presunuli do miestej krčmy, bola zatvorená, tak sme čakali pred ňou na laviciach. Šoférov nám previezli o kus ďalej a museli sa vracať, ale nakoniec dorazili.

Chceli sme sa niekde najesť, ale skapal tam pes, všetko bolo zatvorené, tak sme sa nakoniec zastavili na pumpe.

Akcia bola fajn, dobrá partia, počko vyšlo, samby sa osvedčili, Hron sa páčil, cenovo to vyšlo cca 24 Eur na hlavu, lode a camp.

 

 

clipboard01.jpg

 

p1010453-----kopia.jpg