Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

p3216745_panorama.jpg

 

19. - 21. 3. 2017

Už viac menej tradične, čiže štvrtý raz sme v marci zavítali na chatu na Popradskom plese, využijúc 50% zľavu na pobyt a stravu, čiže to vyšlo 18 Eur na deň.

Víkendy boli plné a tak sme tam boli v pondelok a utorok. Nastúpili sme v nedeľu poobede, vyviezli nás s batožinou okolo šiestej. Bolo nás jedenásť na dvoch autách, vlakom docestovali traja dôchodci a ešte tam bola Gabča so ségrami a švagrom.

Vlakoví došli hore po vlastných a ešte si aj vybehli hore ku Žabím plesám.

Večer dorazil aj Mário, doniesol Kinderkovi nové mačky. Niečo sa večer popilo, mne bolo ráno divne, až neskôr som sa dozvedel, že ten granát bol šestnástka a k tomu tá super jabĺčkovica od Jožka, ktorý mal zrovna meniny bola dosť vražedná kombinácia.

 

20. 3. 2017

Ráno sme sa zobudili do dažďa, po raňajkách som sa vrátil do postele, ostatní tam už nažhavení špekulovali čo ďalej. Nakoniec vyrazili o deviatej k Žabím plesám.

Ja som o jedenástej vyrážal s Palom a Peťom, ono šli na Štrbské, povoziť sa vláčikom, ja som šiel po stopách našich.

Ešte som sa zdržal s Gabikou a Magdou, jedna mala zlé topánky, mačky jej nedržali, druhej sa zase zasekla mačka a nešla prestaviť. tak sa šli len tak prejsť po chodníku.

Ja som kopol do vrtule, po rovinke to šlo, ale hore tým stúpaním k plesám som dostal zabrať, hore som stretol Janku s Jarkom, už sa vracali. Na chodníku hore som videl našich. Bolo tak desať centi čerstvého snehu, reťaze boli pod snehom, pomohlo natiahnuté modré lano. Spočiatku to na mačky ani moc nevyzeralo, neskôr to bolo hodne na mačky.

Hore pri chate som dobehol našich, isť na Rysy nemalo zmysel, nebola žiadna viditeľnosť a vietor bol v poryvoch hodne nepríjemný.

Mário na skialpoch bol až v sedle, ale videl len veľké biele nič, cestou dole to bolo vraj hodne mätúce.

Zostup bol celkom rýchly, išli sme na istotu, bolo to tam dosť exponované, Peťo a Alica si na také niečo len zvykali.

Večer sme na chate s Máriom dali saunu, kým ostatný muzicírovali v klubovni, vyhnali nás okolo polnoci.

 

p3206279.jpg

 

 

21. 3. 2017

Ráno nás vonku privítalo slniečko nad Ostrvou, štart sa udial okolo ôsmej, stúpanie bolo výdatné, väčšina sa ťahala doprava, kým ja som šiel výrazným žľabom vľavo.

Po výdatných raňajkách som mal brucho ako plné kameňov, s mojou kondičkou to v poslednej dobe tiež nie je moc slávne. Naložil som si poriadne do batoha, bolo tam i lano, i železo, i lekárnička, i dve bundy,  i voda a kamera.

Nemalo to konca kraja, stál som každú chvíľu a fotil som Patriu s Baštami i Satanom, Zlomiskovú dolinu, so Zlobivou, Kopami i Železnými štítmi a hlavne výraznú Vysokú s Dračím štítom.

Vrch Ostrvy bol vyfúkaný na kameň, my sme pokračovali hore na hrebeň smerom na Tupú, minuli sme Klin a po hrebeni s peknými výhľadmi sme dobojovali vrchol.

 

 

p3216665.jpg

 

Väčšina sa otáčala, len šiesti sme pokračovali do Lúčneho sedla, tam som nechal sviňu batoh, vzal som len prsák pre Peťa, mobil a peňaženku. Stúpanie vyzerá zdiaľky v pohode, ale zblízka je to celkom strmé. Pretraverzovali sme do žľabu, neskôr sme z neho ušli do kameňov naľavo. Mario to cele vydupal na lyžiach.

V závere nasledoval ľahký traverz a výlez dvoch žliabkov, Peťo mal zážitok.

Na vrchole sme sa pofotili, obdivovali výhľady na Gerlach, Vysokú i na vrcholovú nákovu. mali sme celkom dobrý čas, ani moc nefúkalo.

Dole žľabom sa išlo podstatne lepšie, len sa robili strašne papuče na mačkách, slnko pražilo jak v peci. Mário na lyžiach si zjazd doslovne vychutnal.

Zostúpili sme do Lúčneho sedla, zobrali si veci a nastúpali k ústiu, kde sme hľadali zostup do Zlomiskovej doliny, cez brucho nebolo moc vidno pod nás a najlepšie sa javil snehový úplaz povedľa steny úplne vpravo.

Mário to presondoval na lyžiach, podarilo sa mu prejsť a spodok si už len vychutnával.

Bolo to strmé a v strednej pasáži boli pod snehom nepríjemné platne, ale udržalo nás to, pre Peťa to bol dobrý krst ohňom.

Zlomisková bola ako pekelná ohnivá pec, voda nám už dávnejšie došla a tak sme bojovali ako sa dalo, miestami sme sa prebárali, neskôr sme našli tvrdý podklad, asi chodník pod Vysokú.

Bol som moc rád, keď som bol pred štvrtou už na chate a to pivečko len tak zasyčalo.

 

Moc pekný výletík v Tatrách, počasie síce nebolo ideálne, ale spravili sme pekné túry i zopakovali si pohyb na príkrom snehu i používanie mačiek s cepínom.

 

p3216877.jpg