Choď na obsah Choď na menu
 


 

Allalihorn 4027 m

 

17. 8. 2016

Ráno odtiahol Vilko Vladovú oktávku k tomu opravárovi a potom sa presúvame autami do Saas fee, nechávame ich na obrovskom parkovisku a lanovkou sa vyvezieme na stanicu lanovky na Felskine 2991m s jedným prestupom a odtiaľ Alpin metrom, vozňom v tuneli až na Eispavilon vo výške 3500 m. Metro stálo 36 frankov, ale bol tam v pokladni brat z Čiech a dal nám dôchodcovskú zľavu, teda za 30.
Ešte vnútri stanice sme sa oširovali do výstroje a po snehovej rampe ideme na nástup. Prešli sme aj zo dve zjazdovky, lyžovačka tam frčala v plnom prúde.  Počasie ako na objednávku, sledovali sme pár, ktorý postupoval snehovým polom i skupinky na hrebeni na trase od chaty Britania hutte.
Dvaja blázni dali i výstup priamo hore snehovou čiapkou na Alalin, to musel byť nárez.

 My sme postupovali klasikou do sedla, zostava ako aj predchádzajúce výstupy, čiže dve družstvá.
Naväzujeme sa a začíname stúpať, ide sa nám dobre, podchvíľou zastavujeme a ja v prestávkach fotím.  Chodník je vychodený, bez trhlín, premávka ako na Václaváku, poniektorí sa už aj vracajú.
V sedle fotím nádherný Rimpfischhorn 3905 m, len vrštek je stále v hmle. 
Stúpame zo sedla, slnko to pekne nasvecuje. V závere sa dostávame ku kamenistému hrdlu, kde sa to upchalo, je tu viacero skupín a treba čakať, navrhol som to obísť vľavo, ale stretlo sa to s námietkami, nakoniec sme to aj tak obišli a dostali sa na vrcholový hrebienok. 

Museli sme počkať, až zostúpia dve družstvá čo sa fotili na vrchole, pred nami sa fotila skupinka z Čiech, ti potom odfotili aj nás.

Nebolo tam okolo kríža moc miesta.
Zostúpili sme dole hrebienkom, šli sme v opačnom garde, čiže ja vpredu a v kamennom zúžení sme sa stretli s nejakým buranom ani neviem odkiaľ, boli sme par metrov od východu a on sa tam so skupinov natlačil, museli sme ich obchádzať.
Stretli sme tam druhý team a odfotil som Priehodovcov.  Dole sme postupovali pomaly ale rovnomerne, predbehli sme asi šesť skupín, jednoducho sme ich obchádzali, miesta tam bolo dosť.
Úplne dole nad zjazdovkou zlomil Vlado mačku, už na rovinke v čistom snehu, povolila pásovina spojujúca prednú a zadnú časť, evidentne únava materiálu.

Na lavičke pred stanicou metra sme sa odstrojili a najedli.

Vladino mal hovor od toho mechanika nech dobehne, tak naše auto s Vladkom mazalo dole, kým Dominika čakala na Ľuba s partiou.

 

p8174050.jpg