Choď na obsah Choď na menu
 


 

Thasos

 

30. 5. - 8. 6. 2015

Tak a máme po dovolenke, už sme doma a môžeme bilancovať a hodnotiť. Tentoraz sme boli najjužnejšie zo všetkých cyklozájazdov, až na ostrove Thasos. Je to hornatý ostrov nachádzajúci sa v Egejskom mori a patriaci Grécku. Má 16000 obyvateľov, ktorí sa živia turizmom, pestovaním kvalitných olív, ťažbou mramoru, výrobou vína a medu. Ostrov mal pohnutú minulosť, boli tu Makedonci , Turci, patril Benátkam, boli tu Rimania a bol viac krát vyrabovaný i zničený požiarmi.

My sme bývali v zálive Golden Beach, neďaleko dediniek Panagia a Potámia. Najvyšší vrch ostrova sa volá Ypsarion a je vysoký 1204 m, treba si ale uvedomiť, že poctivých 1204 m, lebo sa ide od hladiny mora, doslovne z nuly. Asfaltové cestý vedú okolo ostrova, ale vo vnútrozemí je všetko šútolina, miestami v dosť zlom stave, po nejakých silných búrkach dosť povymývaná a jedna cesta bola celá zosunutá a zavalená stromami. Boli sme upozornený, že sú tu jedovaté hady, dve mŕtve zmije sme videli aj my. Mali by tu biť aj korytnačky, ale už ich dávnejšie nikto nevidel, naši nafotili dva kusy na lesných cestách. Zo zvierat tu voľne žijú kozy a videli sme aj ovce. Je tu iné časové pásmo a hodinky sme posunuli o hodinu dopredu.

Ohľadom krízy môžem povedať len svoj názor, žiadna Grécka kríza neexistuje, krízu má celé EU, ale tu sú ľudia spokojný, usmiaty, nikoho som nevidel niečo poriadne robiť a keby im to nejako nevychádzalo tak im EU nejaké peniažky pošlú, skrátka pohoda, majú to premyslené. DPH z potravín majú 9%, benzín stál euro liter, káva dve eurá, pivo dva a pol eura, obed tak sedem až desať eur. Došiel som k záveru, že keď ma vyhodia z roboty, tak sa sem presťahujem a budem tiež usmiaty a spokojný.

 

Thasos cesta tam

Thasos kemp

Thasos Giola

Deň štvrtý Ypsarion

Deň piaty okruh okolo ostrova

Deň šiesty voľno

Deň siedmy – bikom po dedinách

Deň ôsmy – motoristi.

Deň deviaty - príprava na odchod